Leta i den här bloggen

26 augusti 2005

Varför skiter ni i framtiden? Storebror anfaller snabbt och utan pardon. [Uppdaterad]

Varför är folk till synes så likgiltiga inför det faktum att vi snart är övervakade överallt? Jag har tidigare skrivit om det så kallade storebrorssamhället (här och här), men reaktionerna låter till stor del vänta på sig. Att jag inte tillhör den mesta lästa bloggaren är mindre relevant, då inte heller den välbesökta Louisep i sitt inlägg den 25/8 (om storebror) har haft några större framgångar med kommentarer. Varför blundar ni gott folk?

PJ Anders Linder menar i dagens blogginlägg att frånvaron av debatt:

är ett underbetyg till svensk debatt att diskussionen om integritet och datainsamlande är så tam.

Eftersom jag i nuläget inte har tillgång till mediearkivet, eller dylikt, och inte har tid att scanna varenda tidning som ges ut, kan jag inte säga något om debattfrekvensen. Däremot vet jag att både Svd och DN har skrivit både ledare, och publicerat debattartiklar om detta. Dessutom pratade Pär Ström i ABC häromdagen. Men reaktionerna uteblir. Varför?

- Är folk naiva? Ja, jag tror det.
- Orkar man inte bry sig? Verkar som det.
- Ser man bara, vad man tror är, en preventiv nytta med övervakning? Verkar inte bättre
- Tycker man att man inte har något att dölja, och att det därför inte drabbar en själv? Ja, synnerligen resonerar folk så.
Etcetera.

Diskussionerna går heta i bloggvärlden om Motalliansens vara eller inte vara, och i den "riktiga" världen är det väldigt mycket val 2006 som stöts och blöts.

När ska du kära läsare inse att snart behöver du inte deklarera dina åsikter för andra - storebror gör detta åt dig, och känner dessutom till dina åsikter och värderingar långt innan du själv gör det.

Uppdaterat 050826 15:50

Bejcon tipsar om denna sida på IDG

6 kommentarer:

 1. Håller med om att debatten generellt är alldeles för...obefintlig! Och anledningarna är nog de du nämner.

  Läste på IDG igår (http://www.idg.se/ArticlePages/200508/25/20050825093937_CS/20050825093937_CS.dbp.asp) att det finns ett växande europeiskt motstånd till förslaget om datalagring. Lite ljus i mörkret! Kanske...

  SvaraRadera
 2. Ordfront Magasin har svaret: Unga människor idag föredrar att spela rollspel, att skapa sig en fiktiv verklighet framför att ta del av och i den verkliga verkligheten.

  Dystert - övermåttan dystert är det. Tack och lov att jag inte har så lång tid kvar i den här verkligheten (med tanke på min ålder alltså, ingen dödsdom alltså).

  SvaraRadera
 3. Kerstin, är det verkligen den verkliga verkligheten (fin mening) du upplever i Ordfront eller andra tidskrifter? Märklig uppdelning: fiktiv verklighet och verklig verklighet.

  SvaraRadera
 4. d.n.a.: Det är väl allom bekant att många idag lever i en fiktiv verklighet - hur kan du motsätta dig det?

  SvaraRadera
 5. Ny artikel i ämnet i Computer Sweden idag!

  http://www.idg.se/ArticlePages/200509/02/20050902113544_CS/20050902113544_CS.dbp.asp

  SvaraRadera