Leta i den här bloggen

21 augusti 2005

Kameraövervakning - snart i ett hem nära dig

Du går på Drottninggatan i Stockholm, förra veckan såg du en läcker jacka på H&M som bara måste provas. Inte heller glömmer du att, på Apoteket, köpa den där specialcremen för dina eksem. Några dagar efter detta dimper det ner två adresserade reklamutskick i din brevlåda, ett från H&M om rabatter på jackor och det andra är från Apoteket med specialpris på eksemlindrare. Detta är inget du finner konstigt; på Apoteket betalade du ju med ditt kontokort och alla inköp registreras ju per automatik i din personliga databas. Och naturligtvis registrerade övervakningskamerorna på vilken avdelning på H&M du befann dig längst; detta genom de kameror med ansiktsigenkänning som ju finns överallt - också denna information lagrades.

Låter detta löjligt; utopiskt? dystopiskt? Jag hoppas att ni som tycker att detta låter helt orimligt har rätt. Tyvärr tror jag att ni har fel. Fler och fler övervakningskameror sätts upp, och mer och mer raffinerade blir de metoder med vilka det går att övervaka människor (läs mer om metoderna här: http://www.stoppastorebror.se/A-till-O.htm)

Nästan mer oroande än det faktiska övervakandet, är människors naiva inställning till detta med övervakning. Gång på gång stöter jag på folk som på allvar menar att det inte finns någon som helst fara med detta; de tycker ju inte att de har något att dölja. Dessutom, menar de, är ju till exempel kameraövervakning bra så att vi kan sätta fast brottslingar och andra skitstövlar. Självklart är det jättebra ju fler brott som kan lösas, det tycker jag också. Men hur långt är vi beredda att gå? I fredagens DN ställdes frågan: Är det rätt att kameraövervaka barn i skolan? 77% ( av 8025röster) svarade Ja på den frågan. 77% tycker alltså att det känns tryggt med uppmonterade kameror på skolgårdar och i korridorer. Om flera av de som har svarat på DNs fråga kommer från Järfälla lär deras behov tillfredställas med råge då Källtorpsskolan blir först med just korridorövervakning.

Det är dags att vi reagerar och agerar innan det är för sent. Gå in på www.stoppastorebror.se, läs mer och skriv gärna på den protestlista som finns där. Sidan är skapad av Pär Ström, och skrev så sent som i torsdag i Svd på Brännpunkt.

Mycket mer finns det att säga om detta ämne; det här är bara början.

7 kommentarer:

 1. Nu förstår jag varför jag får så mycket porr-reklam hem till mig.

  Ja, det har alltid varit inne med kortsiktiga lösningar, men de brukar ju sluta i långsiktigt förfall.

  När jag gick på gymnasiet, hade jag skåp i en korridor som låg lite avsides, och vi hade därför stora problem med inbrott. Minst ett i veckan. Till slut satte de upp en kamera i den korridoren (det var nog en dummy), och då slutade inbrotten. Resultatet kortsiktigt: kamera -> frid. Långsiktigt: kamera -> kontroll, en inskränkning av den lilla handlingsfrihet vi tror oss fortfarande äga.

  Förresten, du menar väl dystopisk?

  SvaraRadera
 2. Är det detta som är retorik?

  Några som är emot att det skall bli en borgelig valseger kommer med löjliga påhopp, raljerar och använder tjatig argumentation och har inga egna lösningar.

  En rubrik säger "Initiativlösa Sverige".

  Demensförbundet gör taffliga försök, medan hon själv i samma ärende skall öppna folks ögon.

  På tal om våra höga skatter så är det först i morgon du kan glädjas åt att dina pengar verkligen är dina.


  Ett riktigt förslag

  Konstruktiv övervakning

  Vänliga hälsningar och tack för trevlig läsning.

  SvaraRadera
 3. Kas, otydlig kommentar, jag förstår ingenting.

  SvaraRadera
 4. d.n.a.: självklart menar jag dystopisk; tack för påpekandet.

  Kas: Är inte riktigt säker på vad du är ute efter... Och vad Demensförbundets kampanj anbelangar så är jag väl insatt i sjukdomen, och menar därför att Demensförbundets kampanj var ett slag i luften.

  SvaraRadera
 5. Jag är inte ute efter något Jag uppskattade dina skrivningar helt enkelt, i betydelsen att vi människor är väldigt olika.

  SvaraRadera
 6. Kas: Tack. Tänk att man ofta tror att folk är ute efter något... Inte bra.

  SvaraRadera
 7. Håller med dig helt, men kan inte låta bli att fnissa ibland, som när de poliser som misshandlade en man på en bensinmack filmades :-)!
  Detsamma tycks ha gällt för dem som sköt den stackars brasilianaren i London, vilket väl var orsaken till att man inte kunde dölja vad som faktiskt hände.

  Det är eländigt med denna tilltagande bevakning av folk, har själv bloggat om saken, men det är ju ändå en tröst i bedrövelsen att kameraövervakning ibland kan verka åt andra hållet också.

  SvaraRadera