Leta i den här bloggen

18 april 2006

Kameror på Medborgarplatsen inte långt borta

Har man väl passerat den första gränsen, är det oftast mycket lättare att passare nästa. Och nästa. Många är de som tycker att jag överdriver, och oroar mig i onödan när jag uttrycker farhågor om övervakningssamhället. Tyvärr tycks inga argument bita på de som har bestämt sig för att övervakning är bra, och brottsbekämpande och drabbar ju bara de som har orent mjöl i den förbannade påsen. Punkt.

Den första gränsen vad gäller övervakning har för länge sedan passerats och därför lär det - tyvärr - inte vara många som bryr sig om att citypolisen "söker tillstånd för allmän kameraövervakning på Stureplan och Medborgarplatsen". Men jag tycker inte att det är okej att en kamera ska kunna filma mig när jag går på offentliga platser.

Jag tycker inte heller att det är okej - och det är ett understatement - att jag riskerar att hamna på bild hos Vägverket när jag passerar någon av Stockholms vägtullar. Detta skulle ju faktiskt inte kunna hända - det var ju baaaara registreringsskylen som skulle komma att fotograferas. Dessutom sparar Vägverket personuppgifter i 45 dagar, istället för tillåtna 25. Och vilka anställda som har tillgång till vilka uppgifter är inte heller så nogräknat eftersom alla som jobbar på en myndighet ju är sååå heedeerliiiiiiiga.

Jag undrar uppriktigt hur de som är för all slags övervakning resonerar; tror de (ni) verkligen inte att enskilda individer kan drabbas på olika sätt? Tror de (ni) verkligen att det bara är "tjuvisarna" som har att förlora på att integriteten alltmer inskränks?

5 kommentarer:

 1. Hmm.. Kanske skulle börja sälja gummimasker som föreställer Tomas Bodström...

  SvaraRadera
 2. Bara jag som tycker att just Medborgarplatsen är symptomatiskt? Bäst att hålla koll på medborgarna.

  SvaraRadera
 3. Joacim: Bra idé

  Dennis: Tänkte inte på det...

  SvaraRadera
 4. hej ulrika!! Nu har jag hittat till din blogg, fick adressen av mamma. Kul! Vad mycket du har skrivit, riktigt ambitiöst!
  Hur går det med företaget? Spännande. Jag är arbetslös för tillfället& funderar på om jag kanske ska starta upp något om det fortsätter såhär... Då vill jag gärna ha tips!
  Nu ska jag fortsätta skriva klart min c-uppsats.
  Ha det bra!!!! Kramar Kajsa

  SvaraRadera
 5. Hej Kajsa! Roligt att du hittade hit!

  Om du är i Stockholm någon gång kanske vi kan ta en fika (eller om jag kommer till Uppsala).

  SvaraRadera