Leta i den här bloggen

12 april 2006

Svt finansierar krossade fönster

Såväl Dn som Svd rapporterar om ett våldsamt upplopp på Söder i Stockholm - utfört av Osynliga partiet. Inte bara attackerades Katarina närpolisstation; Osynliga partiet har även gått till angrepp mot centerpartiets lokaler runtom i landet.

Inte ett ord nämns om att Svt har varit med och finansierat Osynliga Partiet. Så här säger Petter, vinnaren i Toppkandidaterna, om vad han ska göra med pengarna


40% (av vinstsumman, min anm) till Syndikalistiska ungdomsförbundet för deras projekt "Osynliga partiet" där olika aktiviteter ska presenteras under en gemensam identitet för att visa att politisk aktivitet inte är något som måste ske inom ramarna för partipolitik.

Att de inte vill föra politik inom några som helst ramar är ju uppenbart. Att de tycker att det är coolt att krossa rutor, och förstöra för människor som har en annan åsikt än de själva är likaså det uppenbart. Vägen till makten går genom att härska och söndra, eller? Tystas de som tystas bör, och så vidare.

Hur, kära Svt, resonerade ni när ni valde att sponsra detta?

15 kommentarer:

 1. eh.
  SVT har aldrig valt att sponsra ( ).

  Petter vann en omröstning och valde att ge pengarna till ( ).

  SvaraRadera
 2. Svt valde att sponsra politik - vinnaren valde att sponsra syndikalister. Man kunde väl ana att politik och dokusåpa i kombination skulle leda till något galet men det är väl ändå vinnaren som bör beskyllas och inte Svt. Han fick pengar och gav dem till dessa...

  Intressant dock att det kommer därifrån ;)

  SvaraRadera
 3. Anonym: Svt visste ju hur deltagarna skulle fördela sina pengar, varför jag tycker att man kan se det som en form av sponsring.

  Pelle: "men det är väl ändå vinnaren som bör beskyllas och inte Svt."

  Nja, Svt visste ju i ett tidigt stadium vad Petter ville göra med pengarna. Licenspengarna!

  SvaraRadera
 4. Henrik Bergqvist13/4/06 09:16

  Så om någon vinner pengar i något SVT-program så måste de sen kontrollera vad man använder pengarna till? Tänk om man använder några kronor av vinsten och köper senaste "aktuell rapport", ska SVT sponsra porr? SKANDAL!

  Så som jag förstod det så var det väl tittare som röstade fram vinnaren, och de visste vad han sagt om vinstsummans fördelning? Och Ulrika: eftersom du är så rädd om dina stackars "Licenspengar", så hoppas jag verkligen att du var med och röstade (på någon annan än Petter)

  SvaraRadera
 5. Jag tycker nog att det är lite väl långsökt att anklaga SVT för att ha sponsrat Osynliga partiet

  SvaraRadera
 6. det där var typisk falsk logik.
  Så din arbetsgivare är till exempel skyldig ifall du använder din lön till något olagligt?
  Lustigt.
  RS
  kulturbloggen.com

  SvaraRadera
 7. Henrik: Nu visste ju Svt i förväg hur pengarna skulle användas, och jag tycker inte att det är okej att en del av mina licenspengar går till människor som väljer vandalism som metod framför något annat.

  "så hoppas jag verkligen att du var med och röstade"

  Då ska jag infria dia förhoppningar; det brukar inte höra till mina favoritsysselsättningar att ringa och rösta - men den här gången kunde jag inte låta bli.

  Johannes: Det tycker inte jag.

  Chadie: Återigen: Man kan ju aldrig veta hur människor kommer att använda sina pengar - vilket ju är en evinnerlig tur. Men i detta specifika fall visste ju Svt hur pengarna skulle användas.

  Och att jämföra detta program med en arbetsgivare - det tycker jag är lustigt.

  Så här skriver Svt på sin hemsida:

  Vinstsumman kan gå till en eller flera ideella verksamheter, till välgörenhet eller något angeläget projekt

  Och Nej! Jag tycker inte att det är ett angeläget projekt att vandalisera Katarina närpolisstation.

  SvaraRadera
 8. * SVT angav att priset skulle användas för att finansiera verksamhet eller projekt.
  * SVT valde ut deltagarna som skulle tävla om denna prissumma.
  * SVT hade alltså hela tiden en rätt bra koll på vad pengarna kunde gå till.

  Det handlar alltså inte om någon form av lön, och det var aldrig tal om att prissumman fick användas hur som helst utan att SVT hade någon synpunkt på användandet, priset skulle gå till någon form av politisk/ideell verksamhet.
  SVT visste hela tiden vart pengarna kunde tänkas gå.

  En bättre jämförelse än att likna det vid lön är om SVT hade lottat ut licenspengar till de verksamheter som representerades.

  SvaraRadera
 9. Osynliga partiet verkar inte vara någon enhetlig organisation utan en beteckning som vem som helst kan använda där det passar. Det är alltså väldigt osäkert om det var just Petters pengar som krossade fönster (hur nu pengar kan krossa fönster).

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Osynliga_partiet

  SvaraRadera
 10. Osynliga partiet är som sagt ingen organisation eller något nätverk, det saknar representanter och företrädare. Demonstrationerna arrangerades inte av Osynliga Partiet utan av fraktioner av Osynliga Partiet. Och nej, Osynliga Partiet för inte sin (anti-)politik innanför de av liberalerna uppsatta ramarna, och det är förmodligen detta som irriterar dem mest.

  Ett parti utan ansikten och utan krav, som inte deltar i debatter eller diskussioner. Liberalerna står och tittar på totalt förvirrade, de får inte ihop någonting. "Såhär kan ju inte politik föras?! Vad är detta?!" och drar slutsatsen att det är ungdomar som bara vill förståra. Haha, er aningslöshet är mer än måttligt roade. Det här är bara början!


  "Hör upp gott folk, här är tidernas teater,
  en cabarét med vilken anarkin gör sin entré.
  Och här kommer jag och jag är borgarnas fasa,
  och sätter den politiska ordningen på spel.
  "
  Blå Tåget / Gunder Hägg.

  SvaraRadera
 11. Om det nu är så fel att Svt gav pengar hit - hur hade det då varit om det inte gett pengar? "Svt partiska - styr vilken politik som är den rätta" De satte upp riktlinjer och vinnaren "missbrukade" dem...

  SvaraRadera
 12. Alex: Ett parti utan ansikten och utan krav

  Varför ansiktslösa; vågar ni inte stå upp för era åsikter? Och krav verkar ni ha gott om; krav som ska uppfyllas annars görs åverkan på egendom. Suck.

  Och att föra en politisk agenda utan interaktion är väl snarast en form av anarki - och nej kära Alex så tycker jag absolut inte att politik ska föras.

  Osynliga partiet är som sagt ingen organisation eller något nätverk

  Du borde läsa på vad som står på er hemsida: http://www.osynligapartiet.se/

  SvaraRadera
 13. Pelle: Du har säkert rätt i att en diskussion om partiskhet hade kunnat uppstå. Men, hade man däremot varit tydliga med reglerna före programmets start, hade en dylik situation aldrig behövt uppstå.

  SvaraRadera
 14. Intressant hur okunniga människor är :=) Svt har inte gett en krona till osynliga partiet pga att det strider mot lagen. De försöker istället att ge Petter alla pengarna, vilket han inevill då det skulle förstöra has ekonomi ( han tar studelån).

  SvaraRadera
 15. Jag såg gudskelov aldrig Toppkandidaterna. Kändes helt rätt att sålla bort den korkade idén från min tablå. Inte minst nu.

  Man KAN säga att SVT indirekt sponsrar dessa idioter. Men om någon som vinner på Bingolotto köper sex och knark för sina vinstpengar KAN man ju säga att Bingolotto sponsrar illegal verksamhet också.

  Men detta visar med all önskvärd tydlighet att castingen till Toppkandidaterna på ett löjeväckande sätt velat göra "bra TV".

  Toppkandidaterna kommer inte igen. Det är jag säker på. Däremot kommer Osynliga partiet och andra pöbelhopar alltid igen, eftersom den siste idioten inte är född.

  SvaraRadera