Leta i den här bloggen

01 september 2005

EU:s fel att barnen är feta

Statsfinansierade Svt har i senaste Uppdrag granskning gjort ett jättescoop: där konstateras nämligen att det är mjölkdrickandet som är upphov till barns fetma. Mjölkdrickandet i sin tur skyller man på att EU subventionerar skolmjölken. Och för att statuera exempel får vi under programmets gång följa en fet pojke, och hans mammas väg till upplysning.

Detta är vad jag kallar skjutjärnsjournalistik av rang.

Till Sveriges barn: fortsätt äta chips, och dricka läsk. Hur mycket ni vill. Bry er inte om att gå ut och spela fotboll, sitt hellre framför datorn. Och om ni oroar er för att bli feta - låt bara bli mjölken.

10 kommentarer:

 1. Hårresande med tanke på att det finns undersökningar som visar att de som dricker mjöl istället för läsk har lättare att gå ner i vikt!

  Jag tror ibland att vi bor i dårarnas paradis.

  SvaraRadera
 2. Ja, jag undrade också över budskapet. Något liksom fattades i variablerna för att förklara viktökningen. Mjölk är som fetast runt 3%. Socker är ett mycket vidare och större problem. Men jisses, EU sponsrar fettomjölk. Då gör vi det till problemet.

  SvaraRadera
 3. Ja, och att dessutom göra intervjuer med barn om mjölk, för att inte tala om den pojke som hängdes ut i programmet, tycker jag är osmakligt. Barn har så mycket inre restriktioner idag ändå; varför skuldbelägga de för deras mjöldrickandes skull?

  SvaraRadera
 4. TV-licensen man betalar verkar ju gå till vettiga program.

  SvaraRadera
 5. Statsfinasierad? Snarare avgiftsfinasierad.

  SvaraRadera
 6. Angående barnet som medverkade i dokumentären så gjorde han nog det efter föräldrarnas tillstånd och hans eget medgivande. Att han skulle mobbas för inslaget är knappast troligt då barn i hans ålder (hans klasskamrater) knappast ser på sådana program och gör de det så anser de snarare att han är cool för att han är med i tv, att han är överviktig känner de nog redan till sedan tidigare.

  Sedan är det inte så att reportern talar om att man ska sluta dricka mjölk och fortsätta dricka läsk och äta godis. Men då regeringen knappast kan hindra (endast reglera genom skattehöjning på socker) barn idag från att äta godis och dricka läsk så måste man till det som går. Dessutom visar ju forksningen att man inte behöver dricka vanlig mjölk (utan att de ger en onödigt med fet), lättmjälk och vatten duger lika bra.

  SvaraRadera
 7. Anonym 1: Så här står det på ne.se: Sveriges Television AB, SVT, programföretag med ansvar för public service-TV i Sverige, organiserat som aktiebolag och ägt av en av staten bildad stiftelse. Och: Verksamheten finansieras med medel från mottagaravgiften, av vilken ca 60 % går till SVT och resten till SR och Utbildningsradion. SVT:s verksamhet regleras av radio- och TV-lagen, ett sändningstillstånd som tilldelats av staten samt yttrandefrihetsgrundlagen.

  Dessutom är TV-avgiften lagstadgad. Detta sammantaget gör Svt statsfinansierad.

  Anonym 2: Naturligtvis har både han och föräldrarna gett sitt medgivande. Problemet ligger snarare i att man med detta fokus på mat, kanske gör att barn aldrig kommer att få en sund inställning till mat.

  Dessutom visar ju forksningen... brukar ofta betyda att annan forskning kan visa upp helt andra resultat. Programmet var tendentiöst, och ett slag i luften.

  SvaraRadera
 8. Ullrika Ingmarsdotter
  Leker hon med ord tro, eller med mitt enda förstånd?

  SvaraRadera
 9. Kas: Jag är inte säker på vad det är för exempel du vill statuera genom att stava mitt namn fel??

  SvaraRadera
 10. Tesen som Uppdrag Förvanskning drev denna gång: "Man blir vad man äter -- fet av fett" (och av grönsaker -- en grönsak?), föll platt när den i slutet av programmet utfrågade professorn sade om den studie denna tanke bygger på att "vi skulle inte kunna publicera en så'n studie idag". I klartext: slutsaten i den har ersatts med ny kunskap. Den gäller inte längre. De kunde ju börjat sin research med att förhöra sig om aktuell forskning, så hade de besparat sig en massa besvär (och pinsamhet) med att göra och presentera ett reportage som helt saknar substans.

  Med tanke på att skolbarn getts mjölk i skolan så länge man haft skolmat men det bara är på senare år som barnfetma ökat, finns det inte ens en samvarians mellan mjölk och barnfetma, då heller inget samband.

  Är de verkligen så urbota korkade på Uppdrag Granskning -- eller är de ute i något propagandistiskt syfte? Det är ju inte första gången det kommit underligheter från den redaktionen.

  SvaraRadera