Leta i den här bloggen

04 augusti 2005

Varumärket Klüft 3

I TV4 kunde man tidigare ikväll höra Carolina Klüft säga att "det är på landslagsledningens initiativ". Det hon åsyftar är att hon, Patrik Kristianssons och tränaren Miro Zalar har avlägsnat sponsorn Expressens logga från sina landslagskläder. Detta för att Expressens krönikör Mats Olsson skrivit att: "Carolina Klüfts svåraste skada heter Patrik Kristiansson." Att landslagsledningen stöttar de tre kunde man också få bekräftat i nämnda kanal så huruvida bojkotten är på landslagsledningens initiativ, eller på Carolina Klüfts, är kanske mindre viktigt. Resultatet har dock blivit att Expressen säger upp sitt sponsoravtal med svenska friidrottsförbundet.

Återigen bekräftas att Carolina Klüft inte är den åsiktsfria, och alltid käcka tjej som vi är vana att se henne som (läs mina tidigare bloggar, här och här). Hon säger till TT: "Man har passerat gränsen för respekt, det finns en viss gräns för hur långt man får gå." Förlåt, men jag ser inte vilken gräns det är som Mats Olson har passerat; för det första är det ju en krönika han har skrivit, och en krönika är ju till sin natur dels subjektiv och dels ofta skriven med en raljerande ton (att sen Expressen är en skittidning är ju en helt annan sak). För det andra borde väl reaktionen komma från Patrik Kristiansson, det var ju trots allt han som fick skit.

Men nu drabbas alltså a svenska friidrottsförbundet för att Carolina Klüft känner sig kränkt. Naturligtvis var inte det hennes avsikt, men det är märkligt att man från förbundets sida ställer sig bakom "bojkotten", och nog borde man ha kunnar förutse hur Expressen skulle reagera. Kanske är det så att förbundet känner den riktiga Klüft, som jag tror är en viljestark och principfast ung kvinna, och valde att ställa sig bakom hennes (deras) beslut för att slippa interna bråk vilket hade sett ännu sämre ut.

Frågan återstår dock: när ska Carolina Klüft komma ut helt och visa oss vem hon egentligen är? För inte blir man världsbäst bara för att det är så himla kul att springa.

8 kommentarer:

 1. Jag är glad att jag inte är din pojkvän eftersom du uppenbarligen inte anser det värt att ta strid för din partners heder.

  SvaraRadera
 2. Varför kan man inte bli världsbäst för att man tycker att det är kul att utöva sin sport. Sedan måste man kanske ha höga prestationskrav, eller rätt genetisk uppbyggnad. Ibland är det bullshit när företagsledare och andra använder exempelvis Anja Pärson eller Carolina Klüft för att visa hur långt man kommer med stark vilja och övernaturlig motivering. Men Carolina kanske inte vågar göra annat än att träna. Kan inget annat. Kanske har smärtsamt höga prestationskrav hemifrån, kanske har inneboende konflikter och komplex som driver henne framåt. Vem vet. Sedan har hon upptäckt att kroppen svarar mot träningen och att hon kan bli bäst. Och så är cirkusen igång.

  SvaraRadera
 3. Klüft klarade sig utan större kritik när hon sket i att åka till Stockholm för att ta emot bragdguldet, men nu har hon definitivt skämt ut sig.

  Nu är det bara en tidsfråga tills hon gör som bl.a. Zlatan och tidigare Björn Borg, och "bojkottar" svenska journalister.

  SvaraRadera
 4. Om min pojkväns heder skulle gå om intet för att en krönikör på Expressen skriver något dumt, har denna ursäkt till tidning alltför stor makt.

  Och d.n.a.: Jag är inte riktigt säker på vad du menar, men att Klüft och andra högpresterande människor har annat än hög vilja anser jag vara odiskutabelt. Och att försöka psykologisera deras framgång tycker jag är banalt; det krävs mer än höga prestationskrav för att hålla sig på elitnivå år efter år.

  SvaraRadera
 5. Jag tycker inte alls att det är odiskutabelt att elitidrottare har stark vilja. De kanske har aspberger, eller är allvarligt besatta av sin sport, eller helt fixerade, psykotiska... "Öh, konstigt att Micke Ljungberg hängde sig, han hade ju sån järnvilja". Ja, på mattan, men vad hjälper det i andra livssituationer.

  SvaraRadera
 6. Varför skulle idrottare må bättre än andra människor, det är ju inte det jag säger. Du menar alltså att alla människor som vill något och lyckas med det de företar sig (behöver ju inte vara idrottare) per definition är "helt fixerade".

  SvaraRadera
 7. Faktum är media sitter och är en massa tyckare varje dag året om. Media skulle vara ett rum för öppendialog. Faktum är att dom alltid står oemotsagda dom kan skriva vad dom vill, dom kan säga vad dom vill. Och iprincip terroriserar dom deras för dagens "offer". Hade expressen (o övriga) varit smarta hade tagit lärdom och gjort avbön.

  Jag anser detta vara på gränsen till maktmissbruk av media. Och även på gränsen till offentlig mobbing. Det är en sak att rivabort reklam en annan att prata om det i tv. Som sagt.. oproffsigt av hela jornalistkåren. Men dom har väl stora egon som har fått sig en törn.

  Sedan anser jag att om man vill sporta o bli duktig så ska man få det. Man har ingen plikt att vara felfri och bör därmed inte får kritik för det heller, känns inte speciellt "högt till taket" här.

  SvaraRadera
 8. Lolight: Naturligtvis måste inte idrottare vara felfria, och tråkigt vore det om vi inte hade idrottsstjärnor av världsklass i Sverige.

  SvaraRadera