Leta i den här bloggen

12 april 2009

Vad jag sa till Mats Carlbom, DN, om politiker som bloggar

Dagens snackis bland bloggarna är onekligen DN:s undersökning av bloggande riksdagsledamöter. Tesen DN tycks driva är att utan kommentarer är det ingen idé för politikerna att fortsätta blogg. När jag pratade med Mats Carlbom på DN tidigare i veckan var det tydligt att vinkeln skulle komma att bli just så. Flera gånger frågade han mig huruvida jag verkligen tyckte att Centerpartiets ledamöter ska fortsätta blogga - när de ju faktiskt inte får några kommentarer. Behöver jag säga att jag tycker att de ska fortsätta blogga?

Från artikeln:
Av Centerpartiets 10 bloggare hade hälften noll kommentarer på sina inlägg i mars. Men de bör ändå inte lägga av, menar Ulrika Ingemarsdotter som är projektansvarig för sociala medier på Centerpartiet.

– De ska absolut fortsätta blogga. Däremot bör de lära sig hur man gör för att ta in kommentarer, för de är jätteviktiga, säger hon.

Som många redan bloggat om är det märkligt att räkna en bloggs intresse baserat på kommentarer. Två av de mest vällästa politiska bloggarna i Sverige torde vara Johan Norberg och Dick Erixon. Ingen av dessa tillåter kommentarer på sina bloggar, och med DN:s matematik är de därför ointressanta (nu tycker jag att en bloggare bör tillåta kommentarer, men det hör inte till saken just nu)

Jag funderar också på hur DN vet att KD har "betydligt färre besökare på sin hemsida än något annat riksdagsparti"? Mig veterligen har de inte tagit reda på hur många besökare Centerpartiet har, och det är något jag borde veta då jag är en av få personer som vet hur man kollar de siffrorna.

Christer Jonsson, Landstinsgråd för Centerpartiet, skriver klokt på sin blogg:
För min del är bloggandet ytterligareen möjlighet att kommunicera och nå ut. Jag når de bästa dagarna över 100 människor i dagsläget, det är långt fler än vad jag som landstingspolitiker någonsin har haft möjlighet att nå regelbundet tidigare.
I kölvattnet av DN-artikeln har även Ekot på SR skrivit om detta och den kloke riksdagsledamoten Stefan Tornberg (C) säger där:

– Jag ser ju på min egen blogg att de flesta som läser bloggen inte lämnar någon kommentar, så jag upplever att man når många. Och man får många kommentarer också i verkligheten utanför bloggen om vad som stått där, säger Stefan Tornberg.

Egentligen finns det inte så mycket mer att tillägga. DN:s artikel är undermålig och dess syfte kan diskuteras, och görs i allra högsta grad just nu på bloggar och på exempelvis Twitter. Det är demokrati.

Roligt däremot är att DN i sin undersökning konstaterar att Centerpartiets talesperson i rättsfrågor, Johan Linander, är den ledamot som kan stoltsera med flest kommentarer. Det glädjer mig. Även om kommentarer är ett undermåligt mått för att bedöma en bloggs läsarkrets, eller grad av läsbarhet, är det de facto viktigt hur man hanterar kommentarer. Jag arbetar hårt på att få "mina" Centerpartister att förstå nyttan av dialog :).

(Uppdaterat: Förutom länkarna i texten ovan) läs gärna Eva Westerberg, och Sofia Mirjamsdotter. Även Svd har valt att följa upp DN:s artikel

4 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Jepp, och just därför har jag länkat till dig i löptexten ;)

    SvaraRadera
  3. LÄS jävla nötter annars löper jag amok

    http://nattljuset.blogspot.com/

    SvaraRadera
  4. Tjena!

    Har ett nytt förslag som jag tror intresserar både dig och ditt parti. Hör av dig

    MVH Adam

    SvaraRadera