Leta i den här bloggen

10 februari 2006

Även SR underminerar yttrandefriheten genom Ring P1 [uppdaterad]

Rubriken syftar på Johan Norbergs utmärkta inlägg i debatten om yttrandefriheten.

Täppas Fogelberg, expressiv programledare på Sveriges Radio : "den reklamfria och oberoende radion med uppgift att göra kvalitativa program av alla slag för hela Sveriges befolkning", hamnade under dagens Ring P1 sändning i argumentation - om Sverigedemokraternas nedstängda hemsida - med en Leif Gustavsson, en av de många som ringer in till programmet för att vädra sina åsikter. Det skulle han inte ha gjort, för tydligen har han haft ett visst samröre med Sverigedemokraterna (exakt hur stort framkom aldrig, eventuellt är det så att han kanske har röstat på de vid något enstaka tillfälle).

I ett medium som inte ens får säga Saab utan att samtidigt nämna att det minsann finns både Volvo och Opel, har tydligen programledaren Fogelberg all rätt att vara oförskämd och kalla den inringande för IQ fiskmås. Vidare lägger han följande ord i munnen på svenskarna när Leif Gustavsson tycker att "yttrandefriheten ska gälla för alla skattebetalare":

Förstår du inte den vanmakt som svenskar boende i mellanöstern känner när en liten grupp plattskallar i Sverige leker Gud.

Han fortsätter:

Om sverigedemokraternas yttrandefrihet är så viktig att den skulle drabba svenskar och svenska intressen då är ju Sverigedemokraterna inte längre anhängare av Sverige och svenska intressen.

Och tydligen ska yttrandefriheten inte gälla alla:

De (sverigedemokraterna, min anm) är ju en liten minoritetsgrupp.

Det Täppas Fogelberg gör i denna "oberoende" kanal är anmärkningsvärt; han inte bara smädar den som ringer in, han gör sig själv till talesperson för sveriges befolkning och dessutom säger han explicit att yttrandefriheten inte ska gälla alla. Man behöver inte sympatisera med tvivelaktiga organisationer för att tycka att Täppas Fogelberg har fel.

[Uppdaterad] På förekommen anledning vill jag bara framhäva att jag naturligtvis inte sympatiserar med SD, men att tysta ner dem är inte rätt väg att gå. Dessutom har de ju fått långt mer uppmärksamhet och buzz på detta sätt än de annars skulle ha fått.

4 kommentarer:

 1. Jag är inte den största diplomaten på jorden, för all del, men du kan kanske föreställa dig vad jag blir kallad när jag regelbundet ondgör mig över fegisarna som kallar sig antifascister och Attac-yngel tvunget måste maskera sig.

  Liknande kan ju hända nu. Jag vill inte ens gå in på en SD-blogg och titta. Ett motbjudande parti om du frågar mig. Men du har rätt. Förmodligen kan Täppas F komma att kallas upp till PO och få lite dask.

  SvaraRadera
 2. Jag håller absolut med dig om din åsikt om SD. Men i det här fallet fick man inte en chans att veta vad han som ringde in ville, då Täppas bara orerade på och var otrevlig.

  SvaraRadera
 3. Men det är ju helt skrämmande! Undrar hur vanlig den inställningen är?

  SvaraRadera
 4. Täppas är lite som kebnekajse eller noshörningen Nelson, en vital del av det vi kallar Sverige. Ett välbehövligt steg bortom rim och reson? En antifascistisk skyddsvall i etern? Det tål att grunnas på, men tills dess fortsätter jag att med nöje lyssna på Täppas i radio.

  MVH
  Mikael Altemark

  SvaraRadera