Leta i den här bloggen

10 februari 2006

Arbetssökande shoppar för 5 000

Aftonbladet frågar Lotta 23 år, och arbetssökande hur mycket pengar hon lägger på kläder? Och får svaret mellan 5000 och 6000 kronor i månaden.

Jag ska erkänna att jag reagerade negativt när jag läste det på Aftonbladets hemsida. Negativt i kontexten provocerande; och typiskt för bidragssverige.

På samma sätt tycks såväl Johan Norberg som Wille Faler reagerat.

Men sen tänkte jag om. Jag vet ju faktiskt inte någonting om Lotta 23 år, kanske har hon jobbat jättemycket tidigare och kunnat lägga undan pengar; kanske bor hon hemma och blir försörjd av sina föräldrar. Om detta kan jag bara spekulera, men i sådana fall har hon ju faktiskt all rätt i världen att spendera hur mycket som helst på det hon vill.

Men - och det är ett viktigt men - detta innebär inte att jag tycker att vi har ett tillfredsställande bidragsberoende i Sverige. Jag är rädd för att (s) kommer att vinna höstens val enbart på den rädsla de ingjuter i folk, då de förklarar att Alliansen kommer att dra undan skyddsnätet för de svaga i samhället.

Skrämmande är det att höra hur folk runt omkring mig tar detta med bidrag för givet. Det senaste jag hörde var någon som fick rådet att helt rå om sig själv under det första halvåret barnet skulle lämnas på dagis. "Han kommer ändå att vara så sjuk den första tiden, så du kan lika gärna sjukskriva dig". Jättebra idé tyckte den som fick rådet. Man (se Merit Wagers utmärkta inlägg om "man"-sjukan) Jag blir mörkrädd.

2 kommentarer:

  1. Jag är så genuint ointresserad och okunnig i modets värld att en del (tjejer) tappar hakan när jag inte hört talas om Prada. Vet fortfarande inte vad det är, mer än att man nog kan ha på sig saker från dem. För mig är det helt ofattbart att man kan bränna så in i h-e mycket pengar på kläder, oavsett inkomst.

    Fast å andra sidan sett har jag sprätt årsinkomster på skivor genom åren. Och jag har tappat hakan inför folk som är okunniga inom sådant som jag tycker är helt självklart.

    Sensmoralen är att jag måste acceptera att det finns folk som tycker att det är skitviktigt med vad de har på sig. God acceptans men noll förståelse. Kanske skulle det ändras om jag vinner på trav...

    SvaraRadera
  2. Acceptans är bra. Men vet du inte vad Prada är :). Skivor däremot, där är jag helt lost. Köper kanske en om året.

    SvaraRadera