Leta i den här bloggen

05 september 2005

Orealistisk pargaranti

Jag saknade äldreomsorgsfrågan i söndagens partiledardebatt. Visserligen tangerade man ämnet, men inte mer än just så. I fredagens Svd kunde man däremot läsa om en så kallad pargaranti som (s) vill införa för de gamla som är svårast sjuka, och vilken ingår i en nationell äldreomsorgsplan.

- Om man är ett par som levt ihop och kämpat ett helt liv ska man inte behöva separera bara för att den ene behöver flytta in på ett äldreboende, säger hon (Ylva Johansson). I stället ska bägge kunna flytta till ett äldreboende. Om den sjuke partnern sedan dör på äldreboendet ska den friskare har rätt att bo kvar.
Detta är ett märkligt förslag, som mer lutar åt fiskrösteri än ett realistiskt förslag. Jag har svårt att se hur det praktiskt ska kunna lösas: ska den som är frisk laga sin egen mat eller ska hon/han också få ta del av den mat som bjuds? För tanken kan väl ändå inte vara att den som är frisk ska laga mat åt sin sjuke partner, när de nu bor på ett äldreboende? Är tio års gemensam historia tillräckligt för att få fortsätta bo tillsammans, eller kanske tjugoåtta år - var drar man gränsen?

Men det som får förslaget att helt haverera måste väl ändå vara idén med den efterlevandes rätt att bo kvar på äldreboendet. Om det ska bo friska, visserligen gamla, människor på dessa boenden förlorar de ju snart sin funktion. Och var har Ylva Johanssom då tänkt sig att de gamla och sjuka ska bo när de inte klarar sig själva?

1 kommentar:

  1. Friska människor i äldreboenden verkar ju helt stolligt.

    Hoppas de på att den friska partnern ska bistå med gratis arbetskraft?

    SvaraRadera