Leta i den här bloggen

13 augusti 2005

Roks - längtan efter ett matriarkat?

Så har Roks röstat fram en ny ordförande, Lina Ploug med 50 röster av 83. Istället för att, som tidigare aviserats, rösta fram en helt ny styrelse valde man alltså endast ny ordförande. Tror Roks att det räcker för att återskapa ett, minst sagt, bräckligt ethos? I protest mot utgången av det extra årsmötet, valde dessutom två jourer att omedelbart lämna organsisationen.

Enligt Roks hemsida har de cirka 130 kvinnojourer knutna till sig; man får förmoda att de inte har räknat bort de arton som i dagsläget har lämnat organisationen. Det är alltså fjorton procent (14%) av kvinnojourerna som på drygt två månader har lämnat Roks.

Lina Ploug menar att organisationen har varit utsatt för ett mediadrev, och säger:

- Vi har skadats hårt av den diskussion som förts och det har varit många osakliga kommentar och åsikter som ej stämmer överens med de åsikter vi driver.

Vilka åsikter driver då Roks? Så sent som i april, innan "mediadrevet", skriver förra ordföranden Ireen von Wachenfeldt i tidningen Kvinnotryck:

Jag åkte till den Nationella manifestationen för kvinnofrid i Piteå den 8-9 april med delade känslor. Arrangörer var männen bakom det s.k Piteåuppropet, och manifestationens underrubrik var ”Kvinnofridskonferensen i Piteå”. ... De män som samlades i Piteå lever inte i någon isolerad bubbla, utan ingår i samhällets allmänna över- och underordning. De verkade ta för givet att vi kvinnor ska underordna oss och le och tycka att detta initiativ var fantastiskt. ... Det behövs nog mycket kunskap och självinsikt innan män vet vad det innebär med kvinnofrid.

Detta går alltså att idag läsa på deras hemsida; jag undrar i mitt stilla sinne vad det är för åsikter Ploug menar att media har felciterat. I citatet ovan ser vi ju inte annat än förakt för männen, vilka tydligen är helt inkompetenta vad gäller kvinnorelaterat våld. På vilket sätt männen manifesterade en önskan om uppskattning, ger hon emellertid inte. Detta är en kvinna som, menar jag, mycket väl skulle kunna ha sagt - och också menat - att män är djur.

Att det skulle bli en nyskapande ordning med Ploug har jag svårt att se då hon i nämnda tidning har skrivit:

Några av de första stegen i normaliseringsprocessen är redan tagna före en tjej eller kvinna inleder en relation med en man. Han behöver inte bryta ner hennes självförtroende, det är redan gjort. Han behöver inte påpeka att hon inte ser ut som en modell eller porrskådis, det är hon redan mycket medveten om. Dessutom vet hon att hon är till för hans begär.

Jag hoppas att fler kvinnojourer tar steget bort från Roks. Jourerna gör ett enastående ideelt arbete. Men med en organisation som Roks, riskerar man att allt fler blundar för att det faktiskt i hög grad förekommer våld mot kvinnor.


1 kommentar:

  1. Jag måste bara säga att jag blir upprörd av sådana arroganta uttalanden. Det är otacksamt och högdraget att inte uppskatta det stöd och uppbackning man får som organisation. Och med en sådan allvarlig inriktning som ROKS har, så har man inte råd att nedvärdera sina stödmedlemmar och sympatisörer för vad jag ser det som, en privat åsikt.

    Piteåupproret är ett väldigt bra initiativ. Men det verkar som att ROKS inte anser att det vara gott nog då det är bildat av män… Då blir man ju riktigt mörkrädd!

    SvaraRadera