Leta i den här bloggen

14 augusti 2005

"Motalliansens" uttjatade retorik [uppdaterad]

Uppdaterat 050815 00:50

Ett drygt år till valet, och även i bloggvärlden börjar nu s-sympatisörer tro på en borgerlig seger. På annat sätt kan jag inte tolka dagens lansering av Motallians; femton mer eller mindre politiskt aktiva socialdemokrater (se uppdatering längre ner). De presenterar sig bland annat med:

"Vi tänker granska borglighetens utspel, påståenden, värderingar och företrädare. Det finns hundratals anledningar varför en borgerlig regering skulle vara dålig för Sverige."

Anders Löwdins blogg går att läsa:

Nu ger vi svar på tal. ... Här bemöter vi högerns utspel i media, här bevakar vi utspelen och går i svaromål. Det är dags att vända motvind till medvind.

Jag har läst igenom redan skrivna inlägg på motalliansens sida, och rätt är att de granskar borglighetens så kallade utspel. Men bemöter, och går i svaromål - nej det gör de inte. Det vill säga om man inte med bemöter menar: raljera över; använder en uttjatad argumentation där borgerligheten sägs vara de välbärgades (de välutbildades, de rikas...) alternativ; inte kommer med egna lösningar; men däremot med löjliga påhopp - tycker du att "bemöta" bäst kan förklaras på detta sätt då är motalliansens sida något för dig.


[ I en kommentar (se nedan) skriver Mattias Axelsson:

"Tvärtemot vad du tycks tro är flera av de som skriver på motallians.se inte aktiva eller ens sympatisörer med socialdemokratin.Men som sagt, det är ju inte alltid lätt att läsa innantill."

Jag vill påstå att det är Axelsson som inte har koll på sina bröder och systrar: Av de femton skribenterna är nio aktiva inom socialdemokratin genom att vara allt från riksdagsledamot, till redaktör för den socialdemokratiska nätdebattidskriften Socialistiskt Forum. Bland de övriga finner vi en "Democratic socialist in the tradition of Ernst Wigforss, Tage Erlander and Olof Palme." (Peter Gustavsson); en vars blogg heter marx.se (Marcus Jerräng); vi finner Tobias Lindbergs socialistiska blogg, medan Claudio Skubla sätter ett (s) på sin bloggram. Då återstår två, nämligen Pierre Andersson som har varit redaktör på Etc., och Mattias Axelsson själv som visserligen inte, inte heller Pierre Andersson, explicit säger sig stå till vänster. Axelsson har dock alltjämt både Arbetaren och Ordfront som favoritlektyr.

Att en majoritet är både socialdemokrater, och dessutom aktiva borde nu stå klart. Av Axelssons inlägg att döma kan man tro det motsatta. Till de i motalliansen som inte vill bekänna färg, ber jag om ursäkt för att jag påstod att ni är socialdemokrater. ]

8 kommentarer:

 1. Skönt att du i alla fall visar att du inte kan läsa innantill.

  "femton mer eller mindre politiskt aktiva socialdemokrater" skriver du. Tvärtemot vad du tycks tro är flera av de som skriver på motallians.se inte aktiva eller ens sympatisörer med socialdemokratin.

  Men som sagt, det är ju inte alltid lätt att läsa innantill.

  SvaraRadera
 2. Precis som Mattias säger, alla vi som skriver på Motalliansen är inte socialdemokrater!

  SvaraRadera
 3. Jo det är klart som tusan att vi som skriver är vänster (konstigt vore väl annars), men att alla är mer eller mindre akrtiva socialdemokrater är fel, fel, fel.

  SvaraRadera
 4. Detta verkar ha blivit en typisk höger-vänsterideologisk diskussion. Sedan vilket specifikt parti man sympatiserar med gör väl detsamma.
  Det är tråkigt att de flesta politiska diskussioner blir partipolitiska. Men det är klart, det är alltid lättare att vara motallians när man vet vem motparten är. Om jag är röd och du blå, så är du en fascist. Om jag är blå och du röd, så är du en kommunist.

  SvaraRadera
 5. Så avslöjande. Som om de vore 'helt vanliga väljare'. Bra gjort Ulrika, att rycka i lösskägget på dem.

  SvaraRadera
 6. "en vars blogg heter marx.se"

  HAHAHAHA. det är mitt smeknamn, pucko. men berätta gärna för mig var mina partisympatier ligger, själv är jag inte helt säker.

  SvaraRadera
 7. Marcus: Urban Lindstedts (motalliansen.se) svar i Svd på frågan "är ni socialdemokrater allihop?" är som följer:

  - De flesta är det eller tillhör vänstersfären.

  Vad mer kan jag säga? Dessutom får du väl skylla dig själv om associationerna går till Karl Marx, när du har en blogg med det namnet. Och "pucko" som du valde att kalla mig visar på ett enastående och rikt ordförråd.

  SvaraRadera
 8. Alltså. Med tanke på att motallians.se syftar till att bemöta högeralliansens tokspel är det kanske inte helt otippat att de som bloggar där tillhör så att säga den andra sidan. Vilket rimligtvis borde bli vänster, om jag får ihop det.

  Det känns lite som en självklarhet, en ickefråga. Gillar man inte motallians.se är det kanske mer fruktsamt att föra en _politisk_ diskussion.

  Puss

  SvaraRadera