Leta i den här bloggen

26 juli 2005

Puritanerna och förbudssamhället

Jag kan inte annat än instämma med Mattias Svensson , som på ledarsidan i dagens Svd, menar att alltfler i dagens Sverige anser sig ha rätt att fördöma hur andra lever sina liv. Det handlar inte om religiösa fundamentalister, utan om människor som har måttligheten som sin religion - puritanerna. Som Mattias Svensson mycket riktigt påpekar jublar dessa människor över rökförbudet på krogen, eftersom de kräver att andra ska leva som de lär.

I DN:s söndagsintervju var det Teresia Pedersen, före detta ordförande i Ungdomens nykterhetsförbund, som talade ut. Och ja, hon är påläst och vet vilka skador som alkoholen kan ge både den enskilda familjen och samhällekonomiskt. Pekpinnarna var många och ofta subtila, men i slutet av intervjun låter hon oss veta att: "Alla som dricker alkohol, om än i små mängder, legitimerar den kultur som tvingar barn att leva i mycket trasiga familjer. Jag ställer inte upp på det, hellre avstår jag från det där glaset vin."

Missbruk finns omkring oss överallt och hela tiden och ja, oskyldiga drabbas. Det finns inget som rättfärdigar en rattfyllerist, med liv på sitt samvete. Men det måste finnas andra vägar att gå än den som leder till förbud, de flesta människor är trots allt kapabla att ta ansvar för sig själva och sina gärningar. Det är inte alltid som medelvägen är den enda sanna vägen.

2 kommentarer:

  1. Ung arg medborgare26/7/05 13:03

    Men tänk på att det finns yngre människor som kanske mår dåligt och påverkas av hur vuxna hanterar spriten. Kan unga ta ansvar för sig själva? Vi måste faktiskt ta ett ansvar, vi är ju förebilder.

    SvaraRadera
  2. Dock är inte förbud vägen man bör gå.

    SvaraRadera