Leta i den här bloggen

27 juli 2005

Pr och (frontotemporal) demens

På mindre än två dagar har vi kunnat läsa om två medicinska genombrott vad gäller alzheimers sjukdom. Det ena gäller stamcellsforskning, där neurokirurger har lyckats odla fram friska fungerande hjärnceller (parksinson- och MS sjuka kan också bli hjälpta av denna upptäckt). Och det andra genombrottet gäller en ny medicin, som inplanteras i hjärnan. Detta ger både drabbade och anhöriga hopp i en hopplös situation.

Men vi får inte glömma att det finns fler grenar på demensträdet än bara alzheimer (som är den vanligaste). Frontallobsdemens och Lewy Body demens är bara två exempel, men om dessa pratas det praktiskt taget aldrig om i medierna. Kanske är det för få som drabbas av "övrig" demens, och appellerar därmed inte tillräckligt många läsare/tittare. Det är inte okej.

Demensförbundet gjorde, i början av sommaren, ett taffligt försök att uppmärksamma sjukdomen (se tidigare inlägg på denna blogg). Mer måste göras, jag är ännu inte riktigt säker på vad, men jag återkommer i ärendet så fort jag tar det första steget till att öppna folks ögon för denna sjukdom.

2 kommentarer:

  1. Tänk vilken revolution om man lyckas stoppa en av de mest förnedrande sjukdomarna som finns. Kram!

    SvaraRadera
  2. Håller fullständigt med! Min man har alzheimers med tidig debut, och stora frontallobsskador. Herr Alzheimer är ingen kul kille, men när han också har med sig frontallobsskador i påsen -då är det tufft! Återkommer gärna till din blogg!

    SvaraRadera