Leta i den här bloggen

02 mars 2006

Sanningen om journalisters partisympatier

I kölvattnet av senaste tidens politiska smutskastning bland exempelvis bloggare, är det fortfarande en fråga som som är höljd i dunkel - hur ser jornalisternas partisympatier egentligen ut? Många anser sig veta svaret, därför ska det bli intressant att ta del av forskningsrapporten "Journalist 2006" som JMG i Göteborg i dagarna håller på och sammanställer. Jag pratade idag med professor Kent Asp som trodde att denna del av rapporten skulle kunna bli offentlig under mars månad.

"Journalist 2000" visar dock att 31 procent av journalisterna sympatiserade med vänsterpartiet, medan endast tio procent sympatiserade med moderaterna:


Dock menar forskningsrapporten att journalister, oavsett partisympati, oftast gör samma nyhetsbedömning. Dessutom är det mindre sällan en enskild journalist arbetar helt ensam, varför enskilda individers åsikter sällan tillåts slå igenom. Och till sist tycks yrkesetiken väga tyngre än önskan att föra fram partiåsikter.

8 kommentarer:

  1. Det finns en aspekt som många tycks bomma: att de politiska åskådningarna inte brukar synas på nyhetsplats utan på ledarplats. Du och jag vet detta. Du och jag hade blivit TOKIGA ifall t ex en helt vanlig vänsterpartist hade skrivit vänsterpartistiskt på börssidorna, eller AIK-aktigt från ett fotbollsderby på sportsidorna...

    Och därmed är journalisternas partifärg av mindre intresse än ledarskribenternas. Eller krönikörernas. Men helt ointressant är det då rakt inte.

    Undrar varför det är så. Av mig obekräftade rykten säger att det lär vara omvända partifärger bland t ex poliser.

    SvaraRadera
  2. Och därmed är journalisternas partifärg av mindre intresse än ledarskribenternas.

    Är lite osäker på vad du menar, men nog vet väl de flesta läsare av ledarsidor vilken politisk grund den aktuella tidningen står på?

    Däremot är det ju många som hävdar att tidningarna nu för tiden glider över i ställningstagande även på andra sidor än just ledarsidorna, genom till exempel den vinkel man väljer.

    SvaraRadera
  3. Oj då, jag som skulle göra citatet kursivt och inte länkaktigt...

    SvaraRadera
  4. Det jag menar är att det finns folk med varierande politisk åskådning som anser att vissa partier/politiker blir förföljda i media. Jag har vissa sådana åsikter själv.

    Men en del av de som anser som ovan kanske inte riktigt har klart för sig att bara för att det är många (v)-märkta journalister på en viss tidning att den då skulle per automatik förfölja högerpartier. Och omvänt.

    Klart t ex DN inte är en vänstertidning. Klart att flera av DN:s journalister är vänster. Klart att jag anser att eventuella påhopp på vänsterpartier/politiker inte sker på nyhetsplats.

    Men för alla är det inte klart.

    Kan undra om jag egentligen uttrycker mig klart? *skrattar*

    SvaraRadera
  5. Tror jag förstår vad du menar :)

    Men för alla är det inte klart.

    Nej, och problemet är väl att många använder sig av: "typiskt höger-/vänstermedia" för att det passar deras syften.

    Sen får vi inte glömma alla journalister på våra etermedier...

    SvaraRadera
  6. Hej! har skrivit själv om detta tidigare... lite vinklat kanske... men medvetet... well,http://westerstrand.blogspot.com/2005/04/svenska-journalisters-partisympatier.html

    jag tror i alla fall att det har betydelse. Som forskare i naturvtenskap får man sitta och påminna sig själv gång på gång att inte dra för stora slutsatser av data man har. Inom samhällsgrenen är det väll nu mera norm att skriva vad man själv har för uppfatningar och hur det kan ha påverkat arbetet...

    hur mycket det påverkar låter jag dock vara osagt.

    SvaraRadera
  7. Jag tror att ens egna åsikter påverkar mer än man kanske själv anar. Även om man vill vara objektiv, dras man nog alltså omedvetet åt ett visst håll.

    "Som forskare i naturvtenskap får man sitta och påminna sig själv gång på gång att inte dra för stora slutsatser av data man har."

    Det är nästan omöjligt att diskutera statistik, eftersom alla pekar på t.ex. variabel x som minsann kan utläsas på många olika sätt. Funderar på att läsa en 5-poängskurs i statistik bara för att få lite kött på benen.

    Men nog måste väl undersökningen från JMG, ha någon verklighetsförankring.

    SvaraRadera
  8. Du och jag hade blivit TOKIGA ifall t ex en helt vanlig vänsterpartist hade skrivit vänsterpartistiskt på börssidorna,

    Men det gör dom ju! Jag håller inte alls med om att journalisterna politiska åskådning inte syns. Jag tror det där är en myt, grundad i en idé om journalistens objektivitet. Men nån sådan objektivitet finns inte. Man är aldrig objektiv. Därför borde journalister sluta försöka låtsas att dom är objektiva, och istället redovisa sin politiska ståndpunkt öppet. Ett bra exempel på detta är The Economist, som aldrig hycklar med vad dom tycker politiskt, utan istället öppet redogör för inte bara vad dom tycker utan varför.

    DET är journalistisk det.

    SvaraRadera