Leta i den här bloggen

26 februari 2006

Saklig argumentation - No No

På motallians.se är de upprörda över MUFs hemsida, där man kan slå en animerad Baylan på fingrarna eftersom han är emot friskolorna. Visserligen lite barnsligt, men knappast upprörande. Signaturen Kerstin (envis liberal motståndare) går däremot igång:

MUF har ju annars en förfärlig historia. Förhånandet och förtalandet av Olof Palme inom MUF, på den tiden, var många grader smaklösare, ja rent vdrigt (sic!) och låg inte efter nazistisk propaganda.
Men att den av SSU heltidsanställde regionombudsmannen i Stockholms län Tobias Gerdås med bloggen Rättvis och balanserad (!), har haft en bild på Reinfeldt med texten: "Rösta på din pedofil", verkar inte bekymra vare sig Kerstin eller någon annan på motallians i nämnda tråd. Istället pekar man på vad andra ungdomsförbund har gjort - som om det skulle rättfärdiga såväl Gerdås som Sveavägen-Lindström.

Gerdås själv kommenterar tilltaget: "När jag skrev inlägget var jag irriterad". Låter inte helt olikt Mats Lindström som var "frustrerad" och därför förfalskade mejl.

Båda hävdar att orsaken till deras handlande var en osaklig mediagranskning. Mats Lindström säger:

Under min föräldraledighet upplevde jag en frustration eftersom jag tyckte att det bara var socialdemokraterna som granskades i media.
Tobias Gerdås uttrycker sig så här:

Vänstern granskas alltid hårdare än högern i media, när någon vänsterpartist eller socialdemokrat gör bort sig blir det krigsrubriker. När moderaterna gör detsamma uppmärksammas det inte alls.

Ponera att de har rätt; att media faktiskt är mer kritisk till vänstern - skulle det då rättfärdiga deras påhopp? Naturligtvis inte. Bland många missar i deras argumentation är personangrepp bara ett exempel.

Men när även Göran Persson felaktigt konstaterar att "internet är fullt med material som förtalar honom", är det kanske inte konstigt att den kulturen anammas av fler i "partiet".

9 kommentarer:

 1. Klart att det inte rättfärdigar personangrepp, men det gör det mer förståeligt. Som socialdemokrat kan jag säga att det är oerhört frustrerande att se hur högervridna medier aktivt kampanjar dag efter dag mot sossarna, för att deras ägare vill ha stora skattesänkningar. Det finns ingen balans överhuvudtaget i svensk media längre. Vänstern tvingas springa gatlopp för jämnan, medan högern hyllas från första till sista sidan.

  SvaraRadera
 2. Vill direkt säga att Lindström är en riktig träskalle som mailar på så låg nivå. Sedan att han är så jävla korkad att han gör det på ett sätt att det går att spåra tillbaka till (s) är otroligt. Och att ha mage att snacka frustration då - nej, (s) behöver inga sådana medarbetare.

  Men glöm inte att det var en sport i många år att hata Palme så mycket som möjligt och med många MUF:are i spetsen är nuvarande situation en viskning.

  Dessutom vågar jag påstå att Timbro lyckas bra mycket bättre än sina sosseopponenter att sprida bajs i medier. Men det kanske luktar lite för mycket konspiratonsteorier över det.

  SvaraRadera
 3. RJ: Hur belägger du att medierna är högervridna? Vore intressant att få fakta på bordet eftersom fler än du slänger ur sig just detta.

  Peter: Fast bara för att Palme råkade ut för förtalskampanjer, rättfärdigar det ju inte sådant som händer 20 år senare. Men visst, det finns lika goda kålsupare i båda lägren än idag.

  SvaraRadera
 4. Peter: Att låtsas att MUF var ledande i att avsky Palme är att tumma på sanningen. Palme var avskydd av stora delar av facket såväl som näringslivet, borgerligheten såväl som vänstern. Han var mycket aggressiv mot sina motståndare och de blev aggressiva tillbaka. Han drog sig inte för att råljuga om sina politiska motståndare för att stämpla dem som brottslingar och landsförrädare.

  Kjell-Olof Feldt var hans kollega, han skriver så här i DN idag;
  "Olof Palme hade ibland en aggressiv debattstil som retade upp folk. Han nöjde sig inte med att motståndaren låg på golvet. Den skulle helst också tappa andan. Det menar Kjell-Olof Feldt, som var finansminister under Palmes sista år.
  - Vi försökte få honom att ta det lite lugnare. Hans angrepp fungerade ofta bra tillsammans med den publik han hade framför sig i lokalen, men den gjorde sig inte så bra i teve. Olof Palme lämnade ingen oberörd, antingen gillade man honom eller så gjorde man det inte."

  Vad gäller dina konspirationsteorier om högervridna media: Jag förstår att det känns jobbigt för er att ni inte får den uppskattning ni tycker ni förtjänar för att Sveriges ekonomi inte ser värre ut än vad den gör.
  Men det beror inte på en konspiration, journalister är mer vänster än genomsnittssvensken. Det beror på er maktfullkomlighet, ert motstånd mot skapandet av nya jobb, vänskapskorruptionen, utnämningarna av polare till höga positioner i staten, utdelandet av lotteriprivilegier till närstående organisationer, fördelningen av ensamstående kvinnors lägenheter till fackpampar, insikten hos medborgarna att en (s)-politruk aldrig kan ställas till ansvar för ett uselt utfört arbete - han/hon får bara ett annat jobb vid köttgrytorna...
  Det är ni som har makten. Ni har haft den i 65 av de senaste 74 åren och vi är fortfarande inte i närheten av det arbetarparadis ni utlovar i varje val. Då får ni faktiskt finna er i att ni granskas i media.

  SvaraRadera
 5. Vad får dig att tro att jag är sosse? Lugna ner dig, grabben. Vad är det för jävla retorik du driver? Att tycka att (s) är så maktfullkomliga som du skriver innebär ju att fler konspirationsteorier föds. Och nej, jag ångrar inte att jag skrev grabben, fast det är dålig debatteknik.

  För övrigt minns jag en debatt inför valet -82. Visserligen vann (s) valet, men Palme fick grymt med stryk av Fälldin i en TV-debatt. Palme kunde aldrig dämpa sin arrogans och motvilja mot en politiker han alltför öppet föraktade.

  SvaraRadera
 6. Jag antog att du var sosse eftersom du hade precis samma teori om högervridna media som Ulvskog och hennes kamrater gärna sprider så fort de får chansen.

  Resten av inlägget besvarar jag på min blog

  SvaraRadera
 7. Slutkommenterat här, Ulrika. I alla fall vad gäller Per Hagwall.

  /Peter

  SvaraRadera
 8. Gjordes det inte en undersökning för nåt år sedan som visade att journalister mest röstade på folkpartiet? Var det Journalisten som publicerade detta?

  SvaraRadera