Leta i den här bloggen

07 februari 2006

Bodströms modifierade sanning

Inför förra valet utlovade (s) att 4 000 poliser skulle utbildas under mandatperioden. Aktuellt har granskat detta och kommit fram till att detta inte stämmer; drar man av till exempel förtidspensioneringar, nedlagda polisstationer och avskedade civilanställda - blir siffran istället 1 216 fler poliser. Långt från 4 000 alltså.

Thomas Bodström höll - naturligtvis - inte med om detta. Han menade att de har utbildat 4008 (!) stycken under mandatperioden, och att antal nettoanställda blir cirka 2 000.

Är då detta ett brutet vallöfte? Ja, om man inför väljarna undlåter att redovisa att siffran 4 000 måste justeras ned på grund av exempelvis förtidspensioneringar är det, om inte en ren lögn så åtminstone ett fult sätt att förfalska sanningen.

I (s) valmanifest inför valet 2002 lät det så här (pdf, sid 4) :

Vi vill stärka polisens brottsbekämpande och brottsförebyggande arbete. För det krävs fler poliser och en fortsatt satsning på polisutbildning. 4 000 nya poliser ska utbildas under de kommande fyra åren. Polisens arbete måste organiseras så att polisen arbetar på tider och platser där brotten begås.
På mindre affischer tänkta för anslagstavlor:

4 000 nya poliser utbildas på fyra år.

Döm själva har Bodström ljugit, eller bara tänjt på sanningen? Om han nu har tänjt på sanningen, är då det okej?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar