Leta i den här bloggen

22 december 2005

Bloggarna som regerar - enligt Mediemagasinet

Vad har dessa bloggare gemensamt?

Jo, det var de som nämndes i Mediemagasinets inslag om bloggar. Och det var där Ebba von Sydow utnämndes till "bloggvärldens verklige makthavare". De övriga räknade visst Roger Wilson, Wallraffande bloggare på Mediemagasinet, till bloggeliten. Jaha. Och av Isobel Hadley-Kamptz fick vi veta att det kunde vara bra att vara "hämningslöst självutlämnande" om man ville få läsare. Jaha. Och att Helle Klein inte har så väldans många kommentarer på sin blogg beror på att hon gör "publicistiska bedömningar" innan hon publicerar dessa. Jaha.

Uttömande så det förslår.

Jag vet inte hur Roger Wilson gör när han Wallraffar, men att se bloggvärlden ur ett endimensionellt perspektiv verkar vara en av hörnstenarna. Jag är egentligen inte förvånad att ytterligare en journalist blundar för de många icke-offentliga samhällsengagerade bloggare som finns, utan bara nämner de redan etablerade. Suck.

Skönt i alla fall att Stefan Geens balanserade upp diskussionen, då han bland annat menade att svenskarna inte har insett potentialen med bloggandet. Fast åjo, det har nog bloggarna liksom övriga media gjort, de senare är bara inte beredda att erkänna det - ännu. Och därför får vi leva med en medial bloggbild där Ebba von Sydow regerar.

Ett litet tips kom dock Roger Wilson med:

"Måttet på framgång i bloggvärlden går att mäta: I antalet besökare, eller att bli omnämnd av rätt personer, eller till och med att bli uppköpt av mainstream media".

P.S. I detta blogginlägg värderar jag inte de nämnda bloggarna, utan enbart det tendentiösa TV-inslaget

P.S. 2 Tack Louise för en jättetrevlig fika igår.

5 kommentarer:

 1. Märklig lista.

  Ebba von sydow på sin höjd en makthavare i en väldigt snäv (blogg) värld.
  Förtjänar på sin höjd epitetet, hobbyguru.
  I främsta ledet för det drös småflickor som plagierar henne, där de bloggar i samma anda om sina garderober.
  Rent krasst resonerat -vem orkar utveckla ämnet egentligen.
  Ebba von sydow snarare: i sin tur ett plagierat plagiat som inte någonstans gör någonting till sitt "eget egna", utan mest intetsägande apar efter.

  Märkliga värld va.
  Godnatt, och god jul.

  SvaraRadera
 2. Lyckades missa Mediemagasinet, men det var mig en väldigt märklig lista. Inget ont om dem som nämndes, men värderingen blir konstig. Jag tror inte bloggosfärens mentala landskap ser ut så här för flertalet. För mig är det definitivt inte så. Det är inte på dessa bloggar jag hittar det som berör mig mest. Flera av dem tittar jag in på för att allmänt kolla läget och byta tåg via länklistan, flera läser jag överhuvudtaget inte. Andra, med betydligt färre besökare, engagerar mig djupt eller lyser upp dagen i största allmänhet. Hur länge har Mediemagasinet (som privatpersoner) varit inne i bloggvärlden? Kunskapen verkar ytlig.

  SvaraRadera
 3. Jag besökte Isobels blogg en gång: då skrev om Darin att han setts pussa en pojke.
  Och? tänkte jag och slutade besöka den.
  Det är säkert ingen rättvis bedömning, jag kan ju tänka mig om någon besöker min blogg en enda gång. Jösses.
  Men det finns flera olika bloggvärldar. Några av bloggarna i listan läser jag, andra inte. Det finns andra som har minst lika central roll.
  Att ha många besökare är inget bra mätvärde.
  Ett tag hade både Robert Laul och Linda Skugge länkat till min blogg och jag fick tusentals besökare dagligen. Men det var ju inte av min egen kraft, det var ju deras länkande bara.
  RS kulturbloggen.com

  SvaraRadera
 4. Det blev ett konstigt program, såg den i streamad version för jag missade tiden.

  Dels blev det konstigt för att Eklund är underligt val av expert. Inget ont om Sigge och hans initiativ, men varför inte intervjua rävarna bakom intressant, lemonad, nyligen och knuff? Det är ju där det händer.

  Bloggarna som nämndes besöker jag knappt själv, utom Isobel (och ibland Geens blogg) som åtminstone är en i mina ögon intressant bloggare vid sidan om att vara skribent ocskå. Eller har varit, hon verkar ta adjö just nu.

  Sedan blev det underligt värre med talet om politiska genomslag. Av det blev det intet sagt egentligen.

  Infiltrerat bloggosfären lyckades journalisten faktiskt inte.

  (tack själv!)

  SvaraRadera
 5. Ja, det är synnerligen underligt att bloggvärlden ofta blir snedvriden i media.

  Annika: Roger Wilsons blogg verkar skapad i juli, medan första inlägget första gjordes i oktober. Så nog har han haft tid på sig.

  Det verkar dock som om bloggarna är rörande överens om att det var ett dåligt inslag - trist bara att fel bild fömedlas till icke-initierade.

  SvaraRadera