Leta i den här bloggen

03 november 2005

Vad vill Malin Siwe ha sagt?

Hur vanligt är det att bli ofrivilligt drogad genom att någon har lagt en drog i ens drinkglas? Inte alls om man får tro Malin Siwe i gårdagens DN, åtminstone visar de undersökningar hon pekar på att detta är ett högst ovanligt fenomen. Om dessa undersökningar speglar verkligheten har jag ingen åsikt om, men däremot ställer jag mig om och om igen frågan vad Malin Siwe vill ha sagt. Så här inleder hon sin signerade ledarartikel:

Förra veckan åtalades en man i Göteborg för att ha drogat, våldtagit, utnyttjat eller misshandlat tre flickor och två unga kvinnor. För påståendet att mannen drogat tjejerna finns inget tekniskt stöd, det bygger helt på deras berättelser.Det är möjligt att just denne man pillat ner något i flickornas glas när de varit hemma på förfest hos honom.

Därefter kommer hänvisningar till ett antal utomnordiska undersökningar som ska bevisa hennes tes. Och hennes ståndpunkt. Bland annat hänvisar Siwe till att man i USA har tagit urinprov på 3303 amerikaner som hävdat att de först blivit drogade, därefter utsatta för sexuella övergrepp. I tre procent av proven fann man GHB, och i tre promille Rohypnol. Malin Siwe fortsätter:
I nästan alla fall handlar anklagelserna om drogade drinkar om att undvika insikten att man rökt på och krökat alldeles för mycket. Alldeles själv.
En kanske enkel tolkning av Siwes artikel skulle vara att fulla tjejer får skylla sig själv; skyller de däremot på att de har blivit ofrivilligt drogade kan vi alltid motbevisa dem genom att köra upp en undersökning i ansiktet på dem.

Enkel tolkning förresten, på vilket annat sätt går det att tolka en artikel som inleds med att flera unga kvinnor har blivit våldtagna och/eller misshandlade, och dessutom säger sig ha blivit drogade. Och avslutas med orden:

Man vill inte ha varit en av de packade pumor som gör de dumma grejer som fulla människor gör. (min fetstil)

4 kommentarer:

 1. Funderade också över hennes slutord.

  Naturligtvis är det inte otänkbart att 'blivit drogad' är väldigt överdrivet. Men det säger ju i så fall en hel del över synen på kvinnor och fylla. Det är så skamligt att det blir enklare att hitta en annan orsak till att man alls hamnade i en sådan situation som ledde till att man våldtogs.

  Nu är det inte särskilt mycket bättre att man utnyttjar en kvinna som är kraftigt berusad.

  De är synd att inte Malin problematiserade varför det blivit så, om det nu är korrekt att ofrivillig drogning blivit en myt. Istället blir bilden att det är kvinnorna som varit dumma, inte den som utnyttjat deras tillstånd.

  Dessutom vet inte Malin vad som tilldragit sig i just detta fall.

  SvaraRadera
 2. Naturligtvis är det inte otänkbart att 'blivit drogad' är väldigt överdrivet.

  Det tror inte jag heller, kan mycket väl tänka mig att det är ett överdrivet "fenomen". Och precis som du säger: Nu är det inte särskilt mycket bättre att man utnyttjar en kvinna som är kraftigt berusad

  SvaraRadera
 3. Därför blir det konstigt att skriva om packade "pumor" som gör dumma saker.

  Ja, det är dumt att bli packad. Men att bli våldtagen är inte att göra dumma saker.

  Jag blir väldigt irriterad av hennes text, och henns val av ordet "pumor".

  SvaraRadera
 4. Att hetsa tjejer att dricka sprit kanske ska räknas som "att droga"?

  SvaraRadera