Leta i den här bloggen

29 november 2005

Hybrisblogg lanseras: "Bäst i världen"

Hybris. Vad annat kan man kalla den nya bloggen "Bäst i världen". Att det är Sverige som åsyftas torde stå utom alla tvivel när man får veta att det är en socialdemokratisk riksdagsledamot, Anders Ygeman, som står bakom satsningen. Man passar också på att slå på de stora trummorna, och lanserar bloggen via en presskonferens.

Så här skriver Ygeman på, och om, den nylanserade bloggen:

Jag vill se ett Sverige som leder den internationella utvecklingen, som vågar vilja vara bäst. På många områden är vi redan där, vi toppar många internationella rankningar, om så vitt skilda ämnen som innovationsklimat, läskunnighet och barns lek i hela huset(!).Svenska medborgare är både rikare, tryggare och lever längre än vad man gör i det allra flesta andra länder i världen. [...] Med bäst i världen vill jag vara en blåslampa mot alla dem som verkar nöja sig med ett medelmåttigt, medelfattigt och medelorättvist Sverige.

Det är inga små visioner Ygeman har, han vill att Sverige ska vara bäst - på allt. Bäst i klassen med guldstjärna. Frågan är bara vem som bestämmer vilka kriterier som ska gälla för att att kunna kategoriseras som bäst? Får man tro Ygeman är det statiskt bestämda rankinglistor, som per definition är graderande och värderande enligt just förutbestämda kriterier. Vart tog individen vägen?

Ett tankeexperiment: Om Sverige får ner sin statistik över anmälda våldsbrott till ett minimum borde ju det vara bra, och antagligen toppa alla listor. Men vad dessa siffror inte säger är ju hur man har kommit tillrätta med våldsverkarna. Skulle siffrorna dölja ett övervakningssamhälle där alla känner sig ofria, kan man väl knappast hålla med om att Sverige är bäst i världen. Eller spelar individens välbefinnande ingen roll så länge staten Sverige kan visa upp ett leende yttre? Antagligen inte.

Att Ygeman dessutom med sin blogg vill: "vara en blåslampa mot alla dem som verkar nöja sig med ett medelmåttigt ... Sverige", får väl nästan ses som en paradox då orden kommer från någon vars parti har sett det som en dygd att välja mellanmjölken som måltidsdryck

8 kommentarer:

 1. Nej just det...

  man ska inte tro att man är någon eller ha visioner. Det kan vara farligt?

  Det är väl bra om socialdemokrater eller andra politiker vågar ha visioner.

  Annars är ju politiken mest pajkastning typ den du just genomförde...

  Svärta ner motståndaren för att själv framstå i bättre dager...arbeta för en bättre framtid istället med egna idéer

  SvaraRadera
 2. Men en av poängerna med at göra en blogg är ju att alla, inklusive du Ulrika kan kommentera varje undersökning!

  Så upp med mungiporna och såga de undersökningar du tycker förtjnar det.

  Är det inte roligt när det går bra för Sverige?

  SvaraRadera
 3. Varför blir alla borgare så sura när det går bra för Sverige?

  SvaraRadera
 4. Bengt: Självklart är det bra med visioner. Det jag dock frågade mig var hur detta skulle kategoriseras; och risken är att individen kommer bort i strävan efter att helheten ska vara bäst.

  Anders: Klart det är bra när det går bra för Sverige; tyvärr tror jag att risken för navelskåderi är överhängande.

  SvaraRadera
 5. Dico: Går det verkligen bra för Sverige? Vad exakt grundar du det på?

  SvaraRadera
 6. Vad är det för visioner Bäst i världen framför? Det är redogörelser för undersökningar som gjorts. Där Sverige placerar sig i topp. Är det visioner det?

  Jaha.

  SvaraRadera
 7. Jag läste lite av den bloggen. Jag tog det för ironi, som en svensk motsvarighet till Scrappleface, fast mindre fyndigt...

  SvaraRadera
 8. Anonym 2: jag hoppas du har rätt...

  SvaraRadera