Leta i den här bloggen

25 oktober 2005

Debatt om "Toppkandidaterna"

Debatt i kväll handlade om den kommande Svt-såpan "Toppkandidaterna". Man söker samhällsengagerade och debattlystna ungdomar mellan 18 och 25 år: "Detta är helt enkelt en TV-serie om vem som kan bli framtidens politiker."

Från kvällens Debatt minns jag Janne Josefssons uppenbara upprördhet över att han inte redan har blivit kontaktad att göra samhällsprogram inför nästa års val. Han var också upprörd över att han hade blivit kontaktad att medverka i Toppkandidaterna för att där medieträna ungdomarna. Och lyckades han minsann inte få med en brasklapp om valstugereportaget - jodå, och stoltheten över just det reportaget gick inte ta miste på.

Att doku-såpa genren har sina brister (!), är något som allt fler tycks hålla med om. Men, varför rasar Josefsson så våldsamt för att han blivit tillfrågad att medverka - och dela med sig av sina kunskaper - i en såpa som kanske kan uppmuntra fler ungdomar till ett samhällsengagemang? Att det är under hans värdighet stod klart ganska tidigt i programmet, men det räcker inte som förklaring. Kanske är han rädd att lätta på förlåten och säga något som hans annars välregisserade tillställningar inte tillåter.

2 kommentarer:

  1. Uppmuntrar det fler ungdomar till att engagera sig i samhället, eller befäster det bara ännu mer att utan ett ansikte i media kommer man inte långt? I och för sig är det SVT, och kanske kan leda till något bra. Hade det varit Kanal 5 som lanserat denna dokusåpa, hade jag nog varit lika upprörd som Janne.

    SvaraRadera
  2. Det var så träffande när han som var Farmenvinnare och politiker pekade på den bristande självinsikten som fanns hos "etablissemanget" på andra sidan bordet. Det är klassiskt att de som sitter på "makten" kritiserar alla försök att engagera folket i "deras" frågor. Josefsson har ett stort pojk-ego som måste bekräftas uppenbarligen. Det är även farligt när politiker tror att de väljare som hör av sig direkt till sina förtroendevalda representerar väljarna. De är snarare en minoritet. Det är den stora likgiltiga massan som måste engageras för att återskapa förtroendet för de folkvalda. Jag tror att programmet kan bli bra, men det handlar som vanligt om genomförandet, vilket också upprepades massa gånger under debatten.

    SvaraRadera