Leta i den här bloggen

28 september 2005

Dagens suck - är detta på riktigt?

Ett tydligt tecken på ojämställdheten i trafiken är trafikmärkena. Kvinnor finns på fem märken men aldrig ensamma. De är alltid i en mans sällskap. Vanligaste exemplet är herr Gåman som sitter i vart och vartannat gathörn. Miljöpartiet kräver att regeringen ger Vägverket i uppdrag att ändra på detta. (DN)
Det måste vara något fel på mig, men jag har aldrig känt mig diskriminerad av trafikskyltarna. Jag hoppas att mina medsystrar där ute kan förlåta mig för denna enfald.

16 kommentarer:

 1. Du har inte känt dig diskriminerad eftersom du är så invand med att män är standard även på trafikskyltar.

  Och andra sidan: hur sexigt är det att tillhöra trafikskyltskönet?

  SvaraRadera
 2. eftersom du är så invand med att män är standard även på trafikskyltar.

  Ah, typiskt, jag måste alltså ta mig ur den patriarkala fällan och inte vara så naiv, ty allt jag ser och gör kan vara ett led i att förminska mig som kvinna.

  SvaraRadera
 3. Det behöver inte förminska dig som individ, men det är en del av patriarkatets hegemoni, som du just nu stöder. Hegemoni betyder just detta, att de som domineras stöder sitt eget förtryck. Således det ultimata maktutövandet.

  SvaraRadera
 4. Kära d.n.a., du menar alltså att jag är som modellera i männens händer - jag gör som de vill utan att veta om det? Allvarligt talat, så är det just den sortens retorik som får mig att ta avstånd från organisationer som F!

  Någon annan ska inte tala om för mig vad som är rätt och fel, jag är fullt kapabel att ta ansvar för mig själv. Och detta med trafikskyltarna är i allra högsta grad att nedvärdera folks intellekt.

  SvaraRadera
 5. Det handlar inte om intellektet, det handlar om ryggmärgen, och vad som lagrats där.

  SvaraRadera
 6. Jag förstår inte vilken din mission är; du tycker alltså att det är helt okej att lägga en icke oansenlig summa - skattepengar - på att ändra våra trafikskyltar, så att de inte är könsdiskriminerande?

  SvaraRadera
 7. Nej, för mig får de gärna vara kvar, jag säger bara att omedvetet kanske de där skyltarna betyder mer än vi tror.

  SvaraRadera
 8. Det är klart det är larv att varenda trafikskylt ska ha en manlig individ som representerar folk i allmänhet, och det är klart att det beror på att mannen är norm. Vad annars? Ren slump? Lika fånigt skulle det vara om varenda skylt föreställde en kvinna.

  Nu är skyltar småsaker, men de ingår i en helhetsbild som påverkar en vare sig man vill eller ej.

  SvaraRadera
 9. DNA -- Tycker du demokrati ar ett lampligt styrelseskick med din uppfattning?

  Enligt dig verkar manniskors tankar blasa med vinden...utan att de ens vet om det.

  SvaraRadera
 10. Angaende hegemoni: sa om jag anser att jag inte ar en del av en viss hegemoni, bevisar jag saledes att jag ar det?

  Da ar du en del av min hegemoni!

  SvaraRadera
 11. Pontus, du massuppfittar mig. Du frågar om jag tycker demokrati är ett lämpligt styrelseskick. Självklart tycker jag det. Däremot kan det maktutövande som finns (makt finns i alla sammanhang, det är ingenting konstigt) vara mer osynligt i en demokrati, det finns inget konkret maktcentra att rikta sin revolt mot, eftersom man då skulle revoltera mot sig själv, då man varit med att rösta fram samhällsordningen. Hegemonibegreppet är svårapplicerat på en demokratisk modell, det är lättare att applicera på exempelvis könsmaktordningen.

  Människors tankar blåser inte med vinden, de är ofta mer medvetna än de ger sken av (även jag). Men från att vara medveten till att tycka att det man är medveten om är något dåligt, eller att det är något man ska göra något åt - det är inte självklart.

  Jag är inte en del av din hegemoni, om vi talar om man-kvinna, eftersom vi båda är män.

  Men jag ska nog vara försiktigare med att använda ordet hegemoni eftersom det är Gramscis ord och vi rör oss inom marxistiska teorier. Kanske inte är helt enkelt att föra över. Äpplen och päron osv.

  SvaraRadera
 12. Med Miljöpartiets tankegångar om "jämställda" vägmärken och det man påstår dessa skyltar sänder ut - så bör man väl då också till "Gåman/Gåkvinna" lägga varannan vit, varannan svart med tanke på hudfärg och rasism...om man nu vill vara konsekvent.

  Jag vet att jag som man inte får ironisera om sådant här, utan att uppfattas som ett chauvinistiskt svin...men detta är väl ändå att driva saker och ting långt över vad som är rimligt. Är övertygad om att utspel som detta mer skadar den feministiska rörelsen än stärker den...tyvärr! Men det är ju bara mina "two cents worth"...

  SvaraRadera
 13. Varför är det så vansinnigt orimligt att måla trafikskyltar med annat än män?

  SvaraRadera
 14. Annika: Jag tycker inte alls att det är något orimligt, men att göra trafikskyltarna till en jämställdhetsfråga riskerar bara, som Bejcon säger, att förlöjliga den feministiska rörelsen - och viktigare frågor riskerar att gå om intet.

  I rättvisans namn var ju detta inte en högprioriterad fråga för Miljöpartiet, men ändock.

  SvaraRadera
 15. Hur vet man att det är en man på skylten? Är det bara män som har kort hår och byxor?

  SvaraRadera