Leta i den här bloggen

19 oktober 2005

Alkohol och graviditet

Inget är väl så tabubelagt som att "ta sig ett glas" under graviditet eller när man ammar. Av vänner med barn påtalas det ofta att det, i väntans tider, är mycket farligare att dricka ett glas vin än att röka. Detta har de minsann fått veta av barnmorskorna på bvc. Jag har emellertid ställt mig skeptisk till att ett glas vin skulle ödelägga barnets liv, men eftersom jag inte har barn har jag aldrig haft mandat att uttala mig i frågan.

Kalla Fakta i måndags slog tydligen, såg inte själv programmet, hål på myten om det farliga med att dricka under graviditet när man ammar. Förundrad blev jag dock av Ulrika Kärnborgs teori i dagens DN (tv-krönikan, finns ej på nätet) till varför kvinnor har uppmanats att inte dricka under graviditet. Hon menar att det är ytterligare ett försök till att styra kvinnor. Genom statens pekpinnar ska vi kvinnor alltså bli så rådvilla, att vi börjar tröstäta i ren desperation:


Kvinnor som ägnar all sin energi åt vad de stoppar i munnen är lätthanterliga kvinnor.

Inte bara är detta en konspirationsteori à la F!, utan framför allt ett sätt hävda att kvinnor är korkade och utan eget tänkande. Att man i en sårbar situation väljer att lyssna på barnmorskor som säger att det är farligt att dricka, och dessutom följer detta råd oavsett om det är sant eller inte - betyder inte per definition att man blir en lealös varelse beredd att gå i ett statligt koppel.

5 kommentarer:

 1. En liten detalj, bara: Kalla fakta slog hål på myten att det är farligt att dricka vid ammning, inte vid graviditet.

  SvaraRadera
 2. Tack för det; ska genast ändra :)

  SvaraRadera
 3. Jag var hos min gynekolog häromdagen och hon berättade att gravida kvinnor hon träffar är panikslagna. De vågar inte gå i närheten av en ost eller en fisk, det är farligt att äta och man vet ju aldrig... En kvinna hade hållt en hätsk föreläsning om att hennes barn skulle bli förståndshandikappat om hon utsattes för en enda inandning rök.

  Hur överlevde vi som hade mödrar som inte tog alla dessa mått och steg? De rökte, de drack, de åt ost. De steriliserade inte våra nappar och vi överlevde och rätt få i min ålder 46, är allergiska.

  Gynekologen sa att bvc och barnmorskor skrämmer skiten ur gravida och ammande kvinnor. Frågan är bara varför...

  SvaraRadera
 4. Monica: Om det är så illa som du säger, så undrar man ju onekligen varför det är så. Ulrika Kärnborgs teori låter fortfarande orealistisk, och jag hoppas också att den är det (kanske är jag naiv).

  Och, precis som du, så undrar jag hur barn klarade sig förut - innan alla restriktioner. Faktum är att de av mina vänner som har varit minst "petiga" med sina barn, också har de barn som är friskast.

  Frågan återstår dock: Varför denna skrämselpropaganda?

  SvaraRadera
 5. Vi lever på vetenskapsåldern. Om ett rön säger någonting, så är det så, då är det brott att inte informera om riskerna. Vi tar det säkra före det osäkra. Vi är vandrande kondomer. Vi hamstrar läkemedel och tvättar händerna 23 gånger varje dag. Vi vet hur en bacill ser ut, det har vi sett på bild, vi vet hur många ben ett kvalster har. Vi vågar inte sitta hemma i soffan med samma byxor vi suttit med på tunnelbanan. Vi är paranoida. Vi är lika rädda för smuts som USA är för terrorister. Vi borde alla flytta till Kanada.

  SvaraRadera